Word War Z

Valami hiányzott…

Lehet hogy furcsán fog hangzani de bár jó pár zombis könyvet/filmet/animét/mangát láttam és olvastam de mégsem vallom  magamat 100%-os zombi rajongónak. Valami hiányzott… Maga az alapötlet az élőholtak miatt összeomló civilizációról és az azt követő zűrzavarról ahol minden megváltozik lenyűgözött de megvalósítás már nem annyira. Mindig érdekelt, hogy ilyenkor mi történhet a nagyvilágban, hogy hogyan próbálják kezelni a kormányok és az emberek a problémát… De sajnos a filmek/könyvek 90%-ban egy csapat túlélő szerencsétlenkedését nézhetjük végig amikor is a külvilág 1-2 tévé vagy rádióadásra koncentrálódik.

Szélesvásznú látványosságra vágytam égő városokkal, az utcákon kordont építő katonákkal milliós menekültáradatokkal és persze több millió zombival „akik” lassan de biztosan igyekeznek felfalni a világot.

Ehelyett n+1 –re is ugyanazt a nyomorult házat/plázát kaptam egy csapat defektes túlélővel ami 1-re még jó volt de az 576-ik alkalommal más sokat vesztett a varázsából.

Valami hiányzott…

Nem kizárt hogy Max Brooks fejében is ez motoszkált amikor is hozzákezdett a World War Z megírásához.

Maximillian Michael „Max” Brooks amerikai regény és forgatókönyvíró a híres Mel Brooks (Űrgolyhók, Robin Hood a Fuszeklik fejedelme) fia és persze nem utolsósorban zombi rajongó.

Az élőholtak által jelentett veszéllyel az ezredvégi világvége hangulat hatására kezdett foglalkozni és 2001-ben ki is adta a „The Zombie Survival Guide” című a zombi apokalipszis túléléséhez elengedhetetlen tanácsokat adó könyvét.

Ezt követően pedig 2006-ban adta ki a World War Z című könyvét amely azóta is zombi rajongók bibliájának számít Amerikában.

5év után a könyv végre idén magyar fordításban is megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

TÖRTÉNET

Max Brook saját magát játssza a könyvben, aki mint az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatársa anyagot gyűjt a világszervezetnek, na és persze a saját készülő könyvéhez.

A világban béke van… A zombi apokalipszis kezdete, és az azt követő 10 éves élet-halál harc után már 12 éve annak, hogy az Egyesült Nemzetek hivatalosan is kihirdette a „zombiháború végét”

Az író anyagyűjtés közben interjúkat készít a háborút túlélő emberekkel és ezekből mozaikokból próbálja megmutatni az embernek milyen is lehetett az emberiséget kis híján kiirtó katasztrófa.

Az „interjúalanyok” igen sokszínűek. Egyszerű hétköznapi emberek, családanyák, családapák, katonák, a háború haszonélvezői, politikusok és katonai vezetés legmagasabb posztján álló vezetői vallanak a „sötét évtizedben” betöltött szerepükről. Elolvashatjuk többek között Kuang Csin-Su történetét, aki orvosként Kínában egy isten háta mögötti kis faluban találkozott a vírus első áldozataival. Egy embercsempész vall nem mindennapi kalandjairól és egy egyszerű katona is beszámol az élőholtak elleni nagyszabású hadműveletekről.

A helyszínek sem korlátozódnak csak Amerikára hanem – kis túlzással – a világ minden tájára ellátogathatunk az interjúk során. Még Magyarországnak is szenteltek egy pár mondatot.

A kronologikus sorrenden egymást követő riportok révén a szemünk előtt bontakoznak ki az események az első jelektől, a fokozódó veszélyeken át az egész világot fenyegető élőholt invázióig és a kétségbeesett ellenlépésekig.

Max Brooks nem is tagadhatná a társadalomkritikát. A történetet a mi világunkba helyezte és lépten, nyomon felismerhetőek olyan események vagy személyek amelyek a 2004-2006- közötti világunkra emlékeztetnek.

A szerző nem kevesebbet amint fogyasztói társadalom és az ismert világrend bukását mutatja be valamit azt, hogy a világméretű katasztrófa hogyan változtatja meg az eddig ismert világ társadalmi és politikai viszonyait.

 

VÉLEMÉNY

A könyv igazán minőségi nyomtatásban jelent meg kemény és puhafedeles kiadásban és terjedelmére sem lehet panasz. Az író érdekfeszítő stílusban kalauzol minket végig a 400 oldalas könyv fejezetein.

Igazán színvonalas munka, amely érdekfeszítően és életszerűen mutat be egy igazán szélesvásznú, a világ minden pontjára kiterjedő ízig vérig old-school csoszogós zombi apokalipszist.

Minden zombi rajongónak kötelező vétel de szerintem tegyenek vele egy próbát azok is akik nem rajonganak a témáért. Nem fogják megbánni.

Ha minden igaz Brad Pitt és Leonardó DiCaprio(szponzorként) a jövő hónapban kezdik meg a filmadaptáció forgatását Magyarországon.

A könyvet Magyarországon a Libri árulja.

6 Responses to Word War Z

 1. szöcsKe szerint:

  Hála az égnek, már féltem, hogy csak én olvastam az országban 🙂

 2. Prof. William szerint:

  Nem vagy egyedül. Már régen vártam ezt a könyvet.

 3. szöcsKe szerint:

  Én angolul olvastam végig. A magyar verzióban volt pár csúnya félrefordítás.

 4. szöcsKe szerint:

  Például amikor Németországban kivonul a hadsereg, hátrahagynak néhány egységet, akik “bővíthető” besorolást kapnak. Az eredeti könyvben expendable, vagyis feláldozható szerepelt, a fordító meg biztos expandable-nek nézte, amire mondjuk jó lett volna a fordítás, csak úgy meg nincs értelme a mondatnak.

  Így fejből több nem jut eszembe.

  • Prof. William szerint:

   Igen sejtettem hogy ők valójában “Feláldozhatók” de mondjuk tényleg leírhatták volna jobban is, bár az azt követő 2 mondatban kiderül hogy mire gondolt az író szóval tényleg fura hogy a fordító nem jött rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: